ПЕРИОДИЧНО ГЛАДУВАНЕ „Intermittent Fasting“

Сподели:

Една много лесна диета, която ви дава няколко предимства. Не е нужно да си приготвяте храна за следващия ден и да разнасяте кутии с храна навсякъде. Много е подходяща за хора, които не обичат да закусват и за хора, които непрекъснато са в движение и им е трудно да се хранят през 2 до 4 часа. Освен това, когато се намираме в диапазона, в който не се храним (фаст), се чувстваме доста по-тонизирани, свежи и умът ни става по-остър. Подобряваме инсулиновата чувствителност и подпомагаме тялото да изгаря по-ефективно подкожните мазнини. Харесвам тази диета, защото изчистването на подкожните мазнини е изключително бързо, освен това се чувствам много активен през деня, за да изпълнявам задачите си с лекота, но най-вече харесвам факта, че успявам да консумирам толкова ниски калории без да изпитвам ужасен глад, лишение и изтощение. Когато съм на чести, но по-малки хранения от 5 на ден и внеса толкова ниски калории като 1500-1700, то целия ден минава в една агония, глад и мислите ни са само кога ще ядем. Трудно е да се издържи, докато при фаста съм прилагал калории от 1000 няколко дни подред и не съм изпитвал тези недостатъци, както при диета с чести и редовни хранения. Въпреки това има малка група хора при, които вместо глада да намалява от периодичното гладуване, може да се засили и в периода на хранене да се добавят прекалено много калории (тъпчене), от което ще има негативен ефект.

Изключително важно е в часовете на хранене да не се тъпчем, а да спазваме калориен дефицит, ако искаме да сваляме килограми.

Има няколко варианта на периодичното гладуване:

Intermittent Fasting 16/8

16 часа глад, в които влиза и спането и 8 часа в които консумираме храна разделена в 3 хранения и в дефицит. Ако спим 8 часа, имаме 8 часа в които трябва да сме във фаст, като са позволени само и единствено вода, чай и кафе (напитки без никакви калории). Пийте много вода през този период, умножете 0,05 по вашето тегло и нека това е минимума, който трябва да изпиете за ден. Да речем че сте 80 кг, водата за деня ви трябва да е 4 литра. Тогава в тези часове на фаст е времето и за тренировката, както знаете тренировката на гладно има много добър ефект особено за намаляването на подкожните мазнини. Може да комбинирате с хранителни добавки за горене на мазнини като фет-бърнър или чисто кафе преди тренировка. Периодичното гладуване може да се прилага всеки ден или веднъж до три пъти седмично. Може да се прави циклично, няколко дни в седмицата, а през останалото време да си спазвате примерно нисковъглехидратна диета или някаква друга с чести хранения. Може да се прилага и всеки ден, като храните които консумирате да съдържат – въглехидрати, протеини и мазнини от качествени източници, както и зеленчуци и плодове – както в една нормална диета. Бъдете винаги в дефицит, ако искате да сваляте килограми и да изчиствате тялото от мазнини. Честа грешка е прекаляването с обилни хранения и много калории по време на периода за хранене, ако се приемат повече калории отколкото са ни нужни и влезем в калориен излишък, то периода на гладуване няма да има този ефект за изгаряне на подкожни мазнини. Хубавото на фаста, че е гъвкав и може вие да определяте в кои часове да се гладува и в кои да са тези 8 часа в които да се храните, освен това отлично се съчетава с вашето ежедневие.

Как би изглеждал един ден на 16/8:

  • Спане
  • Фаст 8:00часа до 14:00часа
  • Хранене 1 16:00часа – 500 калории
  • Хранене 2 20:00часа – 500 калории
  • Хранене 3 24:00часа – 500 калории

Intermittent Fasting 20/4

20 часа глад и 4 часа, в които се храните. Разликата с 16/8 е в по-дългия период на глад и по-краткия период на хранене.

Как би изглеждал един ден на 20/4:

  • Спане
  • Фаст 8:00 до 16:00
  • Хранене 1 16:00 – 500 калории
  • Хранене 2 20:00
  • Фаст 20:00 до 24:00

Съществуват и други видове на фаста, но това са основните. Периодичното гладуване е гъвкаво и можете да го прилагате според вашите предпочитания.

*Фаст – период на глад

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Enter Captcha Here : *

Reload Image

Подобни статии

Разрешени храни при ниско въглехидратна диета
Здравословно хранене и диети

Ниско въглехидратна диета: Рецепти и меню

Прочетете блог статия на тема • Ниско въглехидратна диета: Рецепти и меню ✔ Блог за здравословно хранене и диети ✔ Kaloyanslavov.com

Най добрия колаген за стави
Здравословно хранене и диети

Кога се пие колаген сутрин или вечер

Прочетете блог статия на тема • Кога се пие колаген сутрин или вечер ✔ Блог за здравословно хранене и диети ✔ Kaloyanslavov.com

Scroll to Top

БЕЗПЛАТНО предизвикателство за отслабване!

🔥 Искаш ли да влезеш във форма и да свалиш килограми?

Регистрирай се сега за нашето БЕЗПЛАТНО  предизвикателство, което включва хранителен режим и тренировъчна програма! 💪

📲 Какво ще получиш:

  • Хранителен режим 🍽️
  • Ефективни тренировки
  • Мотивация и подкрепа от затворена Facebook група 🎯
  • Ценни съвети за здравословен начин на живот 💡